Informatie

 

Wit-Rusland of Belarus

Wit-Rusland is een letterlijke vertaling van Belarus. Maar het 'rus' verwijst eigenlijk naar het vroegere rijk Roethenië. Je had ooit Wit-Roethenië, Zwart-Roethenië (in het zuidwesten van het huidige Wit-Rusland) en Rood-Roethenië (nu deels Pools, deels Oekraïens).

Later werd Roethenië aan de huidige Oekraïense streek Transkarpatië gekoppeld en werd 'Roes' meer en meer synoniem voor 'Groot-Rusland'. Er zijn daarom Wit-Russen die de Nederlandse aanduiding Wit-Rusland onjuist vinden omdat het associaties oproept met 'Russisch imperialisme'. In officiële stukken heet Wit-Rusland dan ook Belarus.

Geschiedenis

In de Middeleeuwen viel het grondgebied van Belarus onder het Litouwse rijk, later onder Polen-Litouwen. Eind 18e eeuw kwam het bij de Poolse delingen bij Rusland terecht. In 1922 sloot de Wit-Russische SSR zich aan bij de Sovjet-Unie. Belarus heeft zich in 1990/1991 losgemaakt van de Sovjet-Unie.

Eind 1991 was Belarus een van de oprichters van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Sinds 1994 wordt het land geregeerd door president Aleksandr Loekasjenko.

Formaliteiten

Belarus vormt met Rusland en Kazachstan een douane-unie. Dat betekent dat de formaliteiten op de grens Belarus-Rusland beperkt zijn. Je hebt als reiziger een apart visum nodig voor Belarus en Rusland, maar buitenlanders krijgen 1 'migratiekaartje' bij binnenkomst in het eerste van de twee landen waarop in zowel Belarus als Rusland registratiestempels kunnen worden bijgehouden. Echter... waar douane-unies dingen eenvoudiger moeten maken, is er momenteel een probleem om visumtechnisch op de grens Belarus-Rusland 'uit te checken' en in het buurland 'in te checken'. In de praktijk kun je zodoende als niet-Rus of niet-Belarus niet de grens over, maar moet je omrijden via bijv. de Baltische staten.

Geld

Belarus heeft een eigen munt, de Wit-Russische roebel. Nou ja, munt... er is vooral papiergeld in gebruik. Wit-Russische roebels zijn veel minder waard dan Russische roebels: waar voorjaar 2017 ruim 60 Russische roebels 1 euro waard zijn, zijn 1000 Wit-Russische roebels 0,05 euro, en iets van 20.500 Wit-Russische roebels zijn 1 euro.

Aanraders

In Kamenjoeki is het Belavezjskaja Poesjtsja-hoofdkwartier van de Wit-Russische kant van het Europese oerwoud Bialowieza (klein deel aan Poolse kant, groot deel aan kant Belarus). Je kunt er Europese wisenten zien.

De hoofdstad Minsk is het bezoeken waard, met de Allerheiligenkathedraal als beroemdste kerk.

Buiten Minsk ligt het dorpje Mir met het gelijknamige kasteel, dat op de Unesco erfgoedlijst staat.

50 km buiten Minsk is een indrukwekkend monument op de plek van het dorp Khatyn/Chatyn, waar de nazi's in maart 1943 na een aanslag van partizanen een heel dorp uitmoordden. De schoorstenen van de platgebrande huizen zijn herbouwd en elke minuut klinken hierin klokjes.

Stappenplan

redstar
checklist:
  1. Paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is
  2. Plan je reis, regel vervoer (tickets) en accommodatie
  3. Vul het online-formulier voor visa support in
  4. Mail ons een kopie van de houderpagina van je paspoort
  5. Vraag je zorgverzekeraar om een Belarus-verklaring
  6. Zorg voor 1 goede pasfoto

Visum Rusland

redstar
logo russischvisum.nl Om Rusland binnen te komen heb je een visum nodig (NB: via Belarus kan dit momenteel slechts per trein). Op onze site russischvisum.nl lees je wat je daarvoor nodig hebt. Russischvisum.nl is in Nederland de voordeligste aanbieder van uitnodigingsdocumenten voor zelfaanvragers

bottom shadow

facebook

We zijn ook te vinden op Facebook.
Mocht u een vraag of opmerking hebben, dan kunt u deze hier stellen/maken. Wellicht dat dit andere mensen ook kan helpen.

http://www.facebook.com/RusReis.nl

contact

Belarusvisum.nl (onderdeel van RusReis.nl)
Van Goghstraat 8
7482 EJ HAAKSBERGEN

T 0800 222 77 72 (gratis)
M +31(0)651 07 41 63

info@belarusvisum.nl

© 2019 Wit-Russischvisum.nl is onderdeel van RusReis.nl  |  Algemene Voorwaarden  |  Webdesign door InStijl Media