FAQ

 • Vraag: Hoe kom ik aan een visum voor Belarus/Wit-Rusland?
  Antwoord: Vraag bij ons 'visa support' aan: letterlijk visumondersteuning, verplichte documenten om een visum mee te kunnen aanvragen. Bij het bestellen kun je  kiezen of je voor de vervolgstappen zelf naar de consulaire afdeling van de Ambassade van de Republiek Belarus, Groot Hertoginnelaan 26 in Den Haag wilt gaan (2 x, aanvragen en later nog eens voor het ophalen van het visum) of dit wilt laten doen.
 • Vraag: Wat kost een visum?
  Antwoord: Dat hangt vooral af van hoe snel je het in je paspoort geplakt wilt krijgen. De meeste visa kosten 60 euro bij verwerking in 1 week en 120 euro als dit met spoed in 2 werkdagen gebeurt.

  Transitvisa zijn het goedkoopst, omdat dan geen uitnodigingsdocument nodig is. Er moet dan eerst een Russisch visum zijn ontvangen, waarna een transitvisum voor Belarus kan worden aangevraagd. Een single of double entry transitvisum voor Belarus kost 60 euro bij standaardverwerking in 5 werkdagen en 120 euro als het in 2 werkdagen moet gebeuren.  Wie een multiple entry visum voor Rusland heeft, kan een multiple entry transitvisum voor Belarus aanvragen; dit kost 60 euro bij standaardverwerking en 120 euro bij expressverwerking. Met een transitvisum mag max. 48 uur in Belarus worden doorgebracht.

  Voor toeristisch of zakelijk verblijf in Belarus langer dan 48 uur is een kortdurend visum nodig. Op basis van een uitnodiging die 45 euro kost, kost het visum in dit geval 60 euro (single entry, dus 1 x Belarus in en weer uit; standaard-verwerking in 5 werkdagen; bij expressafhandeling in 2 werkdagen zijn de kosten het dubbele).

  Double entry- en multiple entry kortdurende visa kosten 60 euro, 120 euro bij expressverwerking; ook in dit geval is eerst een uitnodiging nodig, die we via onze partners in Wit-Rusland kunnen regelen.
 • Vraag: Wat is een hotelvoucher en hoe kom ik daar aan?
  Antwoord: Een hotelvoucher is eigenlijk een hotelbevestiging. Je hebt zo'n document nodig om een toeristenvisum voor Belarus mee aan te vragen. Verwarrend genoeg is niet elke hotelbevestiging geschikt als ondersteunend document voor de visumaanvraag. Geef ons door in welk hotel u verblijft in Belarus. Als het hotel aanbiedt u van een toeristisch voucher te voorzien, vergelijk dan de prijs die hiervoor gevraagd wordt met wat je via ons kwijt bent (45 euro).

  Je vraagt via het online-formulier het voucher en/of de hele visa support bij ons aan. Parallel stuur je ons per mail een kopie van de houderpagina van het paspoort.

  Tip: als je bang bent om zomaar een kopie van je paspoort te mailen, plak dan bijvoorbeeld voor het scannen met een plakbandje een paperclip op de plek van de handtekening. Dan zijn de relevante gegevens te lezen, maar kan een vreemde nooit iets met de kopie van het document uithalen waar je schade door zou kunnen lopen, omdat er voor andere doelen (leningen, contracten enz.) iets niet klopt aan de kopie...

  Uiteindelijk moet wel je originele paspoort naar de consulaire afdeling van de ambassade van Wit-Rusland, want het visum moet als een paginagrote sticker in het paspoort geplakt. Dit kan niet anders, maar niemand doet verder iets met het paspoort.

  Boek je niet via een site als booking.com maar bij een Wit-Russisch hotel zelf, dan kan het eventueel net zo handig zijn om daar zelf om een voucher te vragen waarmee een visum kan worden aangevraagd. Tenminste, als het hotel daar niet te veel voor vraagt. Bij ons ben je 45 euro kwijt. Let wel: als je ons vervolgens inschakelt voor de visumaanvraag, dan rekenen we 10 euro + btw = 12,10 euro voor de 20 a 30 minuten invulwerk voor de verdere visumaanvraag.
  Overigens kunnen we ook hotel + voucher (+ visum) allemaal regelen; daar hoort dan standaard afhandeling via vooruitbetaling via een derdenrekening en garantiefonds STO bij. Dat betekent in de praktijk dat je iets van 20 euro voor het garantiefonds + een rentepercentage voor de kosten van het hotel duurder uit zult zijn, maar daar tegenover betere zekerheid hebt voor het geval dat bijvoorbeeld het hotel failliet gaat.
 • Vraag: Hoe lang duurt het om een visum voor Belarus te krijgen?
  Antwoord: trek er liefst altijd een paar weken voor uit. De standaard verwerking van een visumaanvraag duurt op het Wit-Russische consulaat 5 werkdagen = 1 week. Er is ook een express procedure mogelijk, waarbij het proces in 2 werkdagen wordt afgerond. Uitnodigingsdocumenten of toeristische vouchers moeten echter in Belarus eerst worden opgesteld en in sommige gevallen in origineel naar Nederland worden gestuurd. Soms kan met uitgeprinte digitale bestanden worden gewerkt, mits de uitgevende partij in Wit-Rusland dan contact zoekt met het consulaat om te bevestigen dat het document authentiek is. Moeten wij je om te beginnen aan een toeristisch voucher of een zakelijke uitnodiging helpen, dan duurt dit 2 a 3 werkdagen.
 Parallel moet je bij je zorgverzekeraar even een 'Wit-Rusland-verklaring' aanvragen (een Engelstalige brief waarin je zorgverzekeraar garandeert dat medische kosten tijdens je verblijf in Belarus zullen worden vergoed). Die brief moet als bijlage bij het visumaanvraagformulier voor de consulaire afdeling van de ambassade van Belarus  worden gevoegd. Sommige verzekeraars hebben 1 dag nodig voor die brief, sommige een paar dagen langer.
 Je voegt de verzekeringsverklaring + je paspoort + 1 pasfoto bij de documenten die je van ons voor de visumaanvraag ontvangt.

  Je kunt zelf zonder afspraak op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen  9.30 en 12.00 uur voor de visumaanvraag binnenlopen bij de consulaire afdeling van de Ambassade aan de Groot Hertoginnelaan  26 in  Den Haag. Woensdag is de consulaire afdeling gesloten.

Stappenplan

redstar
checklist:
 1. Paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is
 2. Plan je reis, regel vervoer (tickets) en accommodatie
 3. Vul het online-formulier voor visa support in
 4. Mail ons een kopie van de houderpagina van je paspoort
 5. Vraag je zorgverzekeraar om een Belarus-verklaring
 6. Zorg voor 1 goede pasfoto

Visum Rusland

redstar
logo russischvisum.nl Om Rusland binnen te komen heb je een visum nodig (NB: via Belarus kan dit momenteel slechts per trein). Op onze site russischvisum.nl lees je wat je daarvoor nodig hebt. Russischvisum.nl is in Nederland de voordeligste aanbieder van uitnodigingsdocumenten voor zelfaanvragers

bottom shadow

facebook

We zijn ook te vinden op Facebook.
Mocht u een vraag of opmerking hebben, dan kunt u deze hier stellen/maken. Wellicht dat dit andere mensen ook kan helpen.

http://www.facebook.com/RusReis.nl

contact

Belarusvisum.nl (onderdeel van RusReis.nl)
Van Goghstraat 8
7482 EJ HAAKSBERGEN

T 0800 222 77 72 (gratis)
M +31(0)651 07 41 63

info@belarusvisum.nl

© 2019 Wit-Russischvisum.nl is onderdeel van RusReis.nl  |  Algemene Voorwaarden  |  Webdesign door InStijl Media